Altijd in beweging
Get Adobe Flash player

Kim van Kooten

Biografie

Kim van Kootens wieg stond in Purmerend maar ze groeide op in Hilversum bij haar vader Kees van Kooten en haar moeder. Ze is begonnen aan een studie scenarioschrijven aan de Filmacademie maar maakte die niet af. Haar debuut als actrice maakte Van Kooten in Zusje (1995). Films als Jezus is een Palestijn, Mariken en Phileine zegt sorry volgden.
Het scenarioschrijven pakte ze weer op, toen Theo van Gogh haar vroeg voor Blind date (1996). Ze heeft zich gespecialiseerd in het uitwerken van karakters en levensechte dialogen.
Naast haar werk als actrice en scenariste, was Van Kooten actief als recensente bij en presentatrice van het filmprogramma Stardust van de VPRO.
Van Kooten en haar man Jacob Derwig leerden elkaar kennen op de set van de televisieserie De acteurs, waarin telkens wisselende acteurs door Van Kooten geschreven teksten speelden. Met hem heeft ze en heeft een zoon en een dochter.
Ze kreeg onder meer een Gouden Kalf voor Beste scenario (Met grote blijdschap) en voor Beste actrice (Phileine zegt sorry).