Altijd in beweging
Get Adobe Flash player

dimitri frenkel frankDimitri Frenkel Frank

Dimitri George Frenkel Frank, Nederlands toneel- en romanschrijver, copywriter en regisseur (München 1.4.1928 – Hilversum 18.10.1988).

Zoon van een Russisch violist. Was met Hans Ferrée en Herman Pieter de Boer verbonden aan een reclamebureau in Amsterdam. Werkte mee aan de satirische programma’s Hadimassa en Zo is het toevallig ook nog ‘ns een keer van de televisie.
Schreef hoorspelen, tv-spelen en enkele filmscenario’s. Had veel succes met enkele vlot geschreven en luchtige toneelstukken, die ook in het buitenland werden opgevoerd. Zijn blijspelen zijn farces die aan het werk van Feydeau doen denken. In hoog tempo schreef hij in deze trant onder meer Saldo mortale (1961), Blaffen tegen de maan (1962), en Een opgemaakt bed (1968).

Samen met Robert Long schreef hij de succesvolle musical Tsjechov, die in 2000 in een vernieuwde versie opnieuw op het programma werd genomen. Ook andere theatershows verzorgde hij samen met Robert Long.Voor de film schreef hij een aantal scenario’s, waarbij hij vaak ook zelf de regie op zich nam: Heb medelij Jet (1975), Hoge hakken, echte liefde (1980), De boezemvriend (1982) en De IJssalon (1985). In dezelfde trant als zijn toneelwerk schreef hij enkele romans, zoals De witte dijen van Beebie (1966).Voor het Holland Festival 1964 schreef Frenkel Frank de historische evocatie voor toneel over Spinoza.

In 1970 kreeg Frenkel Frank de Zilveren Nipkowschijf voor zijn bijdragen voor televisie en in hetzelfde jaar werd hem de Edmond Hustinxprijs voor zijn gehele werk toegekend.

Hij stierf veel te jong op 60 jarige leeftijd, wat duidelijk een gemis is geweest voor de Nederlandse Toneel Literatuur.