Altijd in beweging
Get Adobe Flash player

Recensie

aan tafel bij "Het Diner"

Het Noord Hollands Dagblad, uitgave Het dagblad voor Westfriesland, vermeldde op 8 oktober:

‘Verwarring en ongemak’

Hugo Miedema verwoordde in zijn recensie over de opvoering van ‘Het Diner’ die hij zaterdag avond in het Pakhuis bijwoonde, dat de bezoeker in verwarring zou kunnen geraken door de stiltes die in de ongemakkelijke dialogen tussen de beide families Lohman plaatsvonden. De gesprekken leken eerst losse herinneringen over de gebeurtenissen die de broers beiden meemaakten en waarin Serge (Wilfried Ligthart) als aankomend minister-president zijn broer Paul (Vincent Sijs) het vuur na aan de schenen legt. Dat er bij zulke moeilijke conversaties in het normale leven ook dergelijke stiltes vallen ligt dus niet aan de tekstkennis van de acteurs.
Na de pauze komt het venijn tussen de broers nog duidelijker naar voren en heeft ook een grotere omvang dat wellicht eerst werd vermoed. Een onverkwikkelijke gebeurtenis waarin de zonen van de beide families betrokken waren vormt de rode draad tijdens de maaltijd.
Dat tijdens het diner de soms hinderlijke gerant (debutant Chris van de Pol) op ongewenste momenten aan tafel verschijnt wekt de meeste wrevel bij Paul op. Bij het publiek zorgt dit voor komische onderbrekingen in de gesprekken. Volgens recensent is het spel het sterkst bij de stevige discussies. De spanning is dan bij het gehele publiek voelbaar.
Als tegen het einde de vrouw van Serge, Babette (Linda Meester) in een knallende scene uitbarst, verraad zij hiermee haar acteertalent. Ook de vrouw van Paul – Claire (Sascha Butter) toont aan het eind van het toneelstuk haar ware karakter in een prachtig gespeelde slotscene. Voor deze rol van Claire zijn 2 actrices gekozen met gelijke acteertalenten. Annette Wammes speelt haar rol op een iets andere – maar geenszins mindere – wijze.
De ware Koch liefhebber zal aan het eind van het stuk zijn verwijzing herkennen en komt in het geheel zeer zeker aan zijn trekken.

Zie voor meer reacties onder meer Facebook en ons gastenboek

 
Voor de gehele toneelbespreking (archief):
www.noordhollandsdagblad.nl/stadstreek/enkhuizen-westfriesland

Log daarna in met Uw gebruikersnaam en wachtwoord.