Altijd in beweging
Get Adobe Flash player

Het toneelstuk

KORTSLUITING

We hebben al een prachtig toneelstuk voor de komende opvoeringen reeks geselecteerd, maar door de huidige Coronacrisis bestaat nog onzekerheid over het tijdstip van optreden. Ook de plaatsen van de opvoeringen kunnen door deze crisis nog sterk wisselen. Zodra er meer zekerheid is zullen we dit naar buiten brengen.

 

Een tragikomedie over oud worden en dementie van een Nederlandse schrijver die ook veelvuldig televisieseries schrijft als “Laat maar zitten”, “Kees en co”, “Kinderen geen bezwaar” en “Baantjer”.
Haye v.d. Heyden heeft dit kwetsbare onderwerp prachtig uitgewerkt op zijn bekende relativerende en humoristische manier.
Een komedie met diepgang.
Kortsluiting verteld het verhaal van Victor, een goed gebekte, intelligente man van in de zeventig die ten gevolge van Alzheimer langzaam de greep op zichzelf en zijn omgeving verliest. Hij probeert de ziekte echter zoveel mogelijk voor de drie vrouwen in zijn leven te verbergen. Hij beschuldigt ze van het vertellen van onwaarheden en probeert ze om de tuin te leiden door spelletjes te spelen en te bagatelliseren. Langzaam merkt echter ook Victor zelf dat er wat aan de hand is. Hij kan niet meer op woorden komen of gebruikt verkeerde woorden. Dat maakt hem opstandig en verdrietig. Ook zijn naaste omgeving krijgt hier onvermijdelijk mee te maken. Zijn echtgenote wordt zwaar op de proef gesteld. Zijn dochter vindt het treurig hem zo te zien afglijden en wil graag helpen. En ook zijn buurvrouw krijgt het nodige met hem te stellen.

Van der Heyden verstaat als geen ander de kunst om ogenschijnlijk zware onderwerpen op een luchtige manier te benaderen. Zo ook in Kortsluiting, dat de schrijver zelf als een van zijn beste stukken beschouwt. We herkennen de personages in realistische situaties, die soms ook met humor worden beschreven. Voor toneelliefhebbers, maar zeker ook voor mensen die op de een of andere manier bij deze ziekte betrokken zijn, is het stuk een aanrader.