Altijd in beweging
Get Adobe Flash player

 

Familie

In Familie nodigen Jan en Els Tegenkamp hun kinderen, Nico en Bibi, samen met hun partners uit de kerstdagen door te brengen in een Zwitsers chalet. Een fijne allemaal-samen-nu-het-nog-kan vakantie. Maar het wordt niet fijn en ook niet gezellig. Te veel opgekropte woede, pijn en verdriet. De dramatische voorwaarden zijn overdadig: moeder lijdt aan kanker, vader is een goedwillende sul, dochter Bibi is doorgeschoten in tarotwijsheden en zoon Nico zoekt vergetelheid in de drank. Schoonzoon Von is een mislukt schrijver, schoondochter Sandra een neuroot die voortdurend tegen haar eigen antwoordapparaat praat. Het ene stel behoort tot de maatschappelijke losers, het andere tot de in geld en goed geslaagden. Conflictstof te over. Familie is een tragikomedie over begin veertigers die zijn opgevoed met de frustraties van de jaren ’60. Over wanhoop en verlangen naar liefde en geborgenheid.

Auteur Maria Goos verstaat de kunst een karakter in taal vast te leggen. Ze doordrenkt haar teksten met ingrimmige, vaak morbide humor, met als resultaat een meedogenloze, zowel pijnlijke als geestige tragikomedie. Plotwendingen, originele vondsten en de wisseling in toon, van komisch tot verstikkend dramatisch, maken Familie tot een voorstelling die het publiek niet onberoerd zal laten en voor acteurs een ware uitdaging is.
Regisseur De Munnik maakt veelvuldig gebruik van de kracht van goede belichting en maakt van Familie een bijna filmische voorstelling.

—————————————————————————————————————-

Jan:
Wat hier, nu gebeurt, dat komt wat mij betreft ook aardig in de richting van de ultieme vernedering. Om elkaar af te slachten was het abattoir ook goed geweest. Daar had ik dit chalet niet voor hoeven huren.

of

Jan:
Laten we in vredesnaam elkaar een beetje respecteren! We zijn in Zwitserland, tonnen kubieke meter natuur…we kunnen linksaf, rechtsaf, omhoog, omlaag, je kan hier een week wandelen zonder iemand tegen te komen. En jullie doen alsof we al een week met elkaar opgesloten zitten in een kapotte lift! Alsjeblieft! Dit is natuurlijk nooit de bedoeling geweest!
—————————————————————————————————————-

Familie
van Maria Goos

Rolverdeling
Els: Mieke Veerman
Jan: Simon Tol
Bibi: Ellen Berkhout
Von: Jan van der Meer
Nico: Sjaak Kooi
Sandra: Ineke Teunissen

Regie
Gerard de Munnik

Regie-assistentie
Tiny Aker

Medewerkers

Decorontwerp en vormgeving: Hein van der Woude
Decoropbouw: Hein van der Woude, Jan Veerman, Dick van Norden
Inspiciënt: Jan Veerman
Licht: Fred Koomen, Piet van Petten
Geluid: Henk Meijer
Grime: Vera Neuvel
Muziek: Maria Goos
Special Effects: Gerard de Munnik
Coupeuse: Corrie Koomen-van Everdink
Fotografie: Jacques van Harten
Publiciteit: Wilfried Ligthart, Ellen Berkhout
Grafisch ontwerp: Durge Geeft Vorm
Drukwerk: Bruka Service

De Auteur
De regisseur