Altijd in beweging
Get Adobe Flash player

Mensenkinderen

foto mensenkinderen 2e bedrijfMensenkinderen’ is het enige toneelstuk dat Voskuil schreef. Hij schreef het stuk begin jaren tachtig en het werd kort na zijn dood in 2008 in het tijdschrift Tirade gepubliceerd. Het stuk gaat over de ruziënde kinderloze echtelieden Karel en Klaartje. Zij drijven elkaar tot waanzin met hun bizarre verwijten, hun tot in het absurde doorgedreven logica, en jaloerse machtsspelletjes.

Jan Klaassen en Katrijn in een intellectueel milieu, zo is het stuk wel getypeerd. De wereldvreemde Klaartje lijkt als twee druppels water op Nicolien uit de romans van Voskuil. En haar echtgenoot doet de Voskuillezer onherroepelijk denken aan de figuur van Maarten Koning, het alter ego van de schrijver. Karel is een schijnbaar redelijke, maar zich ook superieur voelende echtgenoot, die intussen ten prooi valt aan twijfel, razernij en paniek. Het echtpaar krijgt bezoek van Karels beste vriend en zijn sexy vrouw Hester. Klaartje wordt gek van jaloezie en eist van haar man dat hij de vriendschap opzegt. Jaloezie op alles en iedereen die zijn aandacht afleidt van haar is wat haar drijft.

‘Mensenkinderen’ zal niet alleen aanslaan bij een publiek dat zich heeft laten meeslepen door Voskuils sleutelromanserie ‘Het Bureau’. De problematiek is actueel, ondanks dat het in de laatste kwart van de vorige eeuw speelt. Het is een ‘huwelijksstuk’, waar duidelijk Edward Albee’s wereldberoemde huwelijksdrama der huwelijksdrama’s ‘Who’s afraid of Virginia Woolf’ doorheen schemert. Tegelijk is het in alles typisch Voskuil. Wie diens werk gelezen heeft (Bij nader inzien, Het Bureau, Binnen de huid) zal dat meteen begrijpen. Het stuk is goed en vlot geschreven, toegankelijk, herkenbaar, geestig, hilarisch, schrijnend. Een vurige tragikomedie.

Het stuk is nog niet zoveel gespeeld, maar het verdient net als de grote romans van Voskuil een breed publiek. Voor iemand die maar één toneelstuk heeft geschreven, steekt het uitzonderlijk goed in elkaar. Theatermaakster Mette Bouhuys, die het stuk voor beroeps heeft geregisseerd, zei over het stuk: ‘Alles klopt aan dit stuk, we hebben er geen letter aan veranderd, zelfs zijn regieaanwijzingen waren perfect’.

Spel:

Leonie Bijlsma
Charles Witberg
Marjo Leupers
Jan van der Meer

Auteur: J.J. Voskuil
Regie: Robert-Jan van Dijk

Filmcast:

Leonie Bijlsma
Charles Witberg
Marjo Leupers
Jan van der Meer

Medewerkers:

Decorontwerp en vormgeving: Robert-Jan van Dijk
Decoropbouw: Jan Veerman, Nico Prins, Martin van Vugt
Licht: Cees de Groot
Geluid: Skye Rae
Fotografie: Martin van Vugt
Trailer en film: Dion Swart
Publiciteit: Nico de Boer
Grafisch ontwerp: Martin van Vugt
Drukwerk: Drukzo

 

De auteur: J.J. Voskuil
De regisseur: Robert-Jan van Dijk

Trailer Mensenkinderen – film van Dion Swart
Mensenkinderen            – film van Dion Swart