Altijd in beweging
Get Adobe Flash player

Aan het eind van de aspergetijd

foto poster aspergetijd‘Aan het eind van de aspergetijd’ is een herkenbare, toegankelijke tragikomedie, met spitse en vaak geestige dialogen, die deels speelt in een kapsalon. Het stuk, dat geenszins aan actualiteit heeft ingeboet, vertelt het verhaal van vier vrouwen, drie vrouwen van boven de veertig, één van rond de twintig, die zich los willen maken uit hun benauwende milieu. Dat is in dit geval Limburg (asperges), maar het kan staan voor elke Nederlandse regio, of dat nu West-Friesland is met zijn tuinderijen of de Wieringermeer met zijn eindeloze akkers.

De zusters Aggie en Kitty zijn een toonbeeld van burgerlijke deugdzaamheid en liefdadigheidszin. Ze verrichten werk voor het Foster Parents-plan en Unicef, bloemschikken, spellen de leesmap en organiseren een inzameling van oude kleren en huisraad voor de Polen, die in het dorp asperges steken. De dagen van de twee zusters zijn goed gevuld, hun levens zijn ordelijk en overzichtelijk. Dat verandert volkomen met de komst van de jongste zus Francien, actrice in Amsterdam.

Oude en vergeten wonden rijten open. Tussen de zusters blijkt onderling veel oud zeer te zitten. Onderhuids schrijnt het bij de drie zusters en zit een diep verscholen, enigszins tsjechoviaanse melancholie en wanhoop. Aggies dochter Sophie is verslingerd geraakt aan een jonge Pool, een van de aspergestekers. Immigratie en acceptatie is een van de thema’s van het stuk. Herkenbaar voor onze eigen regio, waar ook veel Polen en andere ingezetenen van de Europese Unie (seizoens)arbeid verrichten.

 

Spel:

Sanne van Boxsel
Linda Reus
Liese van Velsum
Marjo Leupers

 

Auteur: Frank Houtappels
Regie: Theo van Groningen

 

Filmcast:

Sanne van Boxsel
Anton van den Berg
Daniel Bossevain
Iris Galis
Sidney Groot
Ingrid Bank
Martin van Vugt

 

Medewerkers:

Decorontwerp en vormgeving: Theo van Groningen
Decoropbouw: Jan Veerman, Nico Prins
Licht: Cees de Groot, René Hubregtse
Geluid: Dion Selier
Fotografie: Martin van Vugt
Film: Cas Knol
Publiciteit: Nico de Boer
Grafisch ontwerp: Fleur van der Zee, Martin van Vugt
Drukwerk: Drukland

 

De auteur: Frank Houtappels
De regisseur: Theo van Groningen

 

Aan het eind van de aspergetijd     – film van Cas Knol